Cutremure provocate de oameni?

Acum ca am scapat de primele trei examene care au fost mai grele, mi-am facut timp sa ma mai uit si pe la tv. Butonand, am dat de un documentar foarte interesant pe National Geographic, unde se dezbatea daca unele cutremure pot fi provocate si de oameni din cauza constructiilor pe care acestia le fac.

Una din teorii a fost presiunea generata de cladiri, unde exemplu a fost dat cladirea Taipei 101 din Taiwan, care este foarte grea si are piloni la 90 de metri adancime in pamant. Nu credeam ca este posibil si s-a si demonstrat ca nu e, deoarece  nu are o masa asa de mare incat sa afecteze rocile.

O alta teorie mai plauzibila este cea a barajelor facute de oameni, unde apa este impinsa in crapaturile dintre roci. Aceasta creeaza presiune, lubrifiaza faliile si le face sa se deplaseze, deci cutremur. S-a si dat un exemplu dintr-o regiune din China unde au murit 90.000 de oameni in urma unui cutremur care a aparut dupa ce in urma cu ceva timp, intr-un baraj din apropiere a fost introdusa mai multa apa.

Plauzibil, nu? Din cate se pare omul incepe sa impinga planeta catre limitele ei…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s